Artist's Statement

#Identiteit #Intimiteit #Connectiviteit #Diversiteit 

#ARTCOnnects(?) Daar gaat mijn kunst over!

Toen ik elf jaar was behaalde ik een eerste prijs voor schilderen in Oostende. Hier kreeg ik mijn eerste koffer met echte olieverf. De geur van de olie, de kinderlijke fascinatie voor objecten en parafernalia, mijn ongebreidelde imaginatie en mijn drang deze te analyseren heeft mijn verdere loopbaan als kunstenaar bepaald. Er was geen weg terug.  Mijn focus blijft behouden op mijn passie. “De kunst is mijn kind”, al heel mijn leven lang: “a struggle for Art”!

Mijn voorliefde voor differente multidisciplinaire procédé’s is van jongs af zeer groot geweest en zijn een resultaat van jarenlang experimenteren. Mijn sculpturen, installaties, schilderijen, tekeningen en monotypes zijn een mélange van verschillende methodes in relatie met schilderkunst, fotografie, grafische en digitale technieken, keramiek en glaskunst. Deze worden zodanig gecombineerd dat er tweedimensionale zowel als driedimensionale composities en assemblages ontstaan. Objets trouvés, parafernalia, foto’s, textiele vormen, glas, keramiek….verwerk ik met schilderingen en tekeningen en krijgen dusdanig een beeldende invulling.

Voor mij is het leven een “ongekend avontuur” en zo is ook de wereld van de Kunst. De steeds veranderende gebeurtenissen plaatst de kunstenaar voor eindeloos veel mogelijkheden. De interacties tussen individuele personen en tussen groepen van mensen boeien mij enorm. In deze woelige tijd zie ik mij geplaatst voor existentiële vragen over “la condition humaine”. Het wereldbeeld is niet meteen fraai, eerder paranoïde en beroofd van de vrije wil. Geweld ligt verborgen onder de rationaliteit van de samenleving. We leven in een angsttijdperk. Het onderzoeken van ontologische vragen over het menselijk bestaan en onze hiermee gepaard gaande veranderende identiteit laten mij toe een nieuwe wereld te verkennen. Het idee van het inwendige, het uitwendige, het oneindige, de geest, hetBREIN; het zit allemaal in ons hoofd, ik hou van die gedachte. Hier wordt al wat bestaat in het universum; de essentie, het uiterlijk, de verbeelding, al wat ik lees, zie en hoor, het wordt hier eerst verwerkt, gekneed en gevormd. Dan komt de ontlading en zijn mijn handen de instrumenten die uitdrukking geven aan wat ik denk. Ik zie mezelf als een researcher en praktisch filosoof die zijn kennis wil toepassen door middel van visuele expressie. Ik tracht chaos te beheersen door klaarheid te scheppen in de emoties die ons voeden en waar we innerlijk beter van worden. Een utopie, ik weet het! We blijven met zijn allen tijdrijders gehavend door de tijd waarin we leven en blijvend zoeken naar onze steeds veranderende identiteit. Deze zoektocht in combinatie met mijn persoonlijk verhaal creëren nieuwe situaties, nieuwe verhalen waar al deze artefacten samenkomen in een never ending story van heden, verleden en toekomst. Dat is waar mijn kunst over gaat! - Hilde NIJS