Artist's Statement

Your Company Tagline


Upcoming DeKANTFABRIEK


- ZONDAG 14 oktober 2018, 17 uur - Finissage van expo "ART COnnects (?)" met live concert uitgevoerd door klassiek geschoold pianist Tom Van der Schueren bij de verbluffend stille film uit 1929, "The man with the movie camera". 


- VRIJDAG 7 SEPTEMBER, 20 UUR -

 Openingshow Expo "ART COnnects (?)" met

 "De Wereld van de Wachter" een lecture van

 Pr. Dr. Dirk De Wachter, psychiater, opiniemaker en succesauteur van Borderline Times e.a.

"Goldberg Variaties" met gedichten op muziek van Johann Sebastian Bach en George De Decker.

Presentatie Clara De Decker, 

presentatrice VRT Klara.

EXPO - Hilde NIJS nodigt uit: 

Joke De Pever | Marc Van Cauwenbergh | Chihiro Kondo | Sara Lamens | Nicolas Baeyens 

 Filip Collin | Charlot Van Geert | Jeroen Bocken 

 Karolien Hamers | Gaspard Joarlette | Denie Put

- Artist in Residence: 

George De Decker, visual artist & composer

reservatie: [email protected]


- ZONDAG 16 SEPTEMBER, 16 UUR - 

Open Monumentendag - Een muzikale rondleiding met "Carnets de Voyage", een compositie van George De Decker voor solo clarinet & tape uitgevoerd door klarinettist Raf De Keninck. 

Een wereld van geluid en ruimte, in correlatie met de expo "ART COnnects (?) doorheen de zalen van de voormalige kantfabriek, verborgen achter de huizenrij van de Burchtdam en een prachtig staaltje van nijverheids-architectuur nu door Hilde NIJS omgetoverd tot een vrijplaats van actuele kunsten waar de spanning tussen het hedendaagse en de geschiedenis bijzonder 

voelbaar is

.

- VRIJDAG 28 SEPTEMBER 20 UUR -

 Prof.Dr. ​​Paul Verhaeghe, psychoanalyticus, opiniemaker en succesauteur van onder meer "Identiteit" en "Autoriteit" over kunst-icoon en wereldberoemde beeldhouwster Louise Bourgeois. ​In juni 2010 reist professor Verhaeghe naar New York waar hij op vraag van Studio Louise Bourgeois haar dagboeken zal bestuderen. Geen sinecure als men weet dat het er letterlijk twee boekenkasten vol waren. Het resultaat horen we tijdens een boeiende lecture over deze veelzijdige kunstenares en boegbeeld van de vrouwenemancipatie.

Trompettist Bart Maris brengt een "Tribute to Maman", een vrije improvisatie naar het werk van Louise Bourgeois.

Presentatie Katrien Vande Perre°ART COnnect's (?) "Across Borders"

Openingsshow op donderdag 31 mei 2018 20:00. 

De expo loopt van zaterdag 2 juni tot zondag 1 juli 2018.

Met Hilde NIJS, Feline Minne, Anna Gray,

Julie Scheurweghs, Marijke Henkens, An Vanderlinden, Ilan Weiss, Nicolas Baeyens, Caroline Vandenbouhede

Presentatie: Katrien Vande Perre

Met Inge Braeckman, kunstcriticus, dichter, curator 51e Biënnale Van Venetië

Muziek door percussieduo "As One"

 met Jessica Peel en Birgit Eecloo

"Brick in the wall", shorty door filmschool Narafi Brussel.

Artist's Statement

Toen ik elf jaar was behaalde ik een eerste prijs voor schilderen in Oostende. Hier kreeg ik mijn eerste koffer met echte olieverf. De geur van de olie, de kinderlijke fascinatie voor objecten en parafernalia, mijn ongebreidelde imaginatie en mijn drang deze te analyseren heeft mijn verdere loopbaan als kunstenaar bepaald. Er was geen weg terug. Ik koos er voor geen kinderen te hebben en mijn focus te behouden op mijn passie. “De kunst is mijn kind”, al heel mijn leven lang: “a struggle for Art”!

Mijn voorliefde voor differente multidisciplinaire procédé’s is van jongs af zeer groot geweest en zijn een resultaat van jarenlang experimenteren. Mijn sculpturen, installaties, schilderijen, tekeningen en monotypes zijn een mélange van verschillende methodes in relatie met schilderkunst, fotografie, grafische en digitale technieken, keramiek en glaskunst. Deze worden zodanig gecombineerd dat er tweedimensionale zowel als driedimensionale composities en assemblages ontstaan. Objets trouvés, parafernalia, foto’s, textiele vormen, glas, keramiek….verwerk ik met schilderingen en tekeningen en krijgen dusdanig een beeldende invulling.

Voor mij is het leven een “ongekend avontuur” en zo is ook de wereld van de Kunst. De steeds veranderende gebeurtenissen plaatst de kunstenaar voor eindeloos veel mogelijkheden. De interacties tussen individuele personen en tussen groepen van mensen boeien mij enorm. In deze woelige tijd zie ik mij geplaatst voor existentiële vragen over “la condition humaine”. Het wereldbeeld is niet meteen fraai, eerder paranoïde en beroofd van de vrije wil. Geweld ligt verborgen onder de rationaliteit van de samenleving. We leven in een angsttijdperk. Het onderzoeken van ontologische vragen over het menselijk bestaan en onze hiermee gepaard gaande veranderende identiteit laten mij toe een nieuwe wereld te verkennen. Het idee van het inwendige, het uitwendige, het oneindige, de geest, hetBREIN; het zit allemaal in ons hoofd, ik hou van die gedachte. Hier wordt al wat bestaat in het universum; de essentie, het uiterlijk, de verbeelding, al wat ik lees, zie en hoor, het wordt hier eerst verwerkt, gekneed en gevormd. Dan komt de ontlading en zijn mijn handen de instrumenten die uitdrukking geven aan wat ik denk. Ik zie mezelf als een researcher en praktisch filosoof die zijn kennis wil toepassen door middel van visuele expressie. Ik tracht chaos te beheersen door klaarheid te scheppen in de emoties die ons voeden en waar we innerlijk beter van worden. Een utopie, ik weet het! We blijven met zijn allen tijdrijders gehavend door de tijd waarin we leven en blijvend zoeken naar onze steeds veranderende identiteit. Deze zoektocht in combinatie met mijn persoonlijk verhaal creëren nieuwe situaties, nieuwe verhalen waar al deze artefacten samenkomen in een never ending story van heden, verleden en toekomst. Dat is waar mijn kunst over gaat! - Hilde NIJS